Perusasiat ensin

Pienkoululisä palautettava valtion budjettiin

Parin vuosikymmenen aikana Suomesta on lopetettu kaksi kolmasosaa pikkukouluista, joista suurin osa alle 50 oppilaan maaseudun kouluja. Valtio lopetti vuonna 2006 ns. pienkoululisän ja samana vuonna lakkautettiin 132 peruskoulua ja lukiota. Koulujen lakkautusperusteina esitetään aina säästöjä, mutta pystytäänkö todellisia säästöjä osoittamaan, on eri asia. Pelkästään kuljetuskustannukset ovat valtavat, mutta suurten koulujen ja luokkakokojen kasvun seurauksena syntyneiden ongelmien hinta on mittaamaton.

”Kyläkoulutohtori”, siilinjärveläinen opettaja ja kasvatustieteiden tohtori Risto Kilpeläinen on toteuttanut tohtorinväitöstutkimuksensa Kyläkoulut Suomessa. Kyläkoulujen psyykkiset ja sosiaaliset vahvuudet tulivat Kilpeläisen tutkimuksessa esiin erityisen vahvoina. Sosiaalisten taitojen kehittyminen näkyi kohteliaana käytöksenä, erilaisuuden hyväksymisenä, toistensa kannustamisena ja auttamisena. Opettajien mielestä kyläkoulut ovat viihtyisiä, kodinomaisia ja emotionaalisesti turvallisia. Se taas johtaa lasten itsetunnon terveeseen kasvuun.

Onko sattumaa, että erityisoppilaiden määrä on noussut samaan tahtiin kyläkoulujen lopettamisen kanssa? Väitän, että monenlaiset ongelmat kasvavat kun koulut ja luokkakoot ovat liian suuria. Oppimis- ja keskittymisvaikeudet, kiusaaminen, syrjäytyminen, lasten masennus sekä myös opettajien työhyvinvoinnin heikentyminen ovat seurausta keskittämiskehityksestä.

Onhan kuljetuskustannukset samat jos oppilaita ajetaan kaupungista maalle, kuin maalta kaupunkiin? Nyt kun uusimman perusopetuslain hengessä pyritään integroimaan erityisoppilaita normaaliluokkiin, voisimme hyödyntää jäljellä olevia kyläkouluja.

Mielestäni pienkoululisä tulisi palauttaa valtion budjettiin. Kannattaisi miettiä tukikeinoja lakkautettujen koulujen uudelleen käyttöönottoon tai jopa uusien kyläkoulujen rakentamiseen. Näin välttyisimme monilta ongelmilta jotka ajan myötä ovat osoittautuneet kalliimmiksi kuin kyläkoulujen ylläpito.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Kun kaiken mittana on raha, viedään viimeisetkin eheän kasvun linnakkeet! Ei enää välitetä siitä, mikä on ihan oikeasti lapsille hyväksi ja se näkyy nyt sitten lasten lisääntyvänä pahoinvointina.

Toimituksen poiminnat